Wednesday 7 October 2009

víkend

OHH. Prekrasny víkend jsme strávili se Sebasem v obklopení německé smečky. Erdmuthe a Julian pracují v sídle YMCA a Stefan je na stáží v největším zemědělském výzkumném centru v Africe – IITA (International Institute of Tropical Agriculture). Je vtipny, jak máme stejné zážitky z typově odlišných stáží. Potýkáme se stejnými problémy – špatnou komukací, nedostatkem informací, neustálým čekání na něco, jiným myšlením, braním nás za speciality - za guru v oboru, což je holý nesmysl.

Jen se dostat do komplexu IITA je pro běžného smrtelníka nemožné. 
Posted by Picasa
Musíte někoho znát, kdo v sídle žije a kdo vám vystaví pozvánku. „Ty jo. Tady je to krásný, to je neuvěřitelný.“ „Hmm, možná na chvíli je to pěkné, ale já si tu připadám jak ve zlatý kleci, “ odpověděl mi Stefan. Bazén, bar, tenisový kurt, basketbalové hřiště, golfové hřiště, překrásně udržované zahrady a trávníky. To vše megakomplex pro vědce nabízí. Menu nabizi indické, čínské a evropské speciality. Paráda. Po večerech můžete nerušeně popíjet u osvíceného bazénu. Taky jsme tam nakonec přespali. Prostě nešlo odejít.

Exitenci takového sídla naprosto chápu. Vědci potřebují na své přístroje elektřinu 24 hodin. Stejně tak potřebují klidné prostředí a určitý komfort. Teplá sprcha, toaletní prkýnko, voda z vodovodu, eletřina, rychlý internet. Kupodivu to bylo tak přirozené, že mám dojem, že návrat domů nebude tak dramatický. Rychle si člověk zvykne na příjemné věci. 
Posted by Picasa

IITA se věnuje zkoumání tropického zemědělství a žije přes granty. Údajně se snaží o nakrmení Afriky ("Africa's leading research partner in finding solutions for hunger and poverty"}  
Posted by Picasa
Sebas přišel s názorem, že je to víc sofistikovaný a Západ se spíš snaží o zajištění dostatku potravin pro sebe. IITA je platformou pro různé projekty, které jsou sponzorované odlišnými vládami a organizacemi v rámci rozvojové spolupráce. Zejména americkou USAID. Vědci tutíž pracují na různých projektech, ale využívají stejné zázemí. V komplexu mají výzkumné centrum, domy, restauraci, knihovnu, školu, bar a pak prostor pro různé volnočasové aktivity. Kino zde ale nenajdete, ostatně jako v celém několika milionovém Ibadánu, který je rozlohou třetím největším městem Afriky.

Návrat do skutečného světa byl stejně zvláštní jako příchod do toho umělého. Byť podle mě je i ten umělý součástí toho skutečného. Jen několik metrů od brány jsme se opět mohli nadechnout zcela čerstvého smogu. Pozdravili se s několika policisty držícími obrovské pušky. Údajně jen polovina z nich má náboje, protože zbytek chlapci zelení propijí. Kupodivu od nás tentokrát nic nechtěli. Možná to bude tím, že jim taxíkář na otázku odkuď jedem, pověděl, že z IITA. S vědci je lepší se nezapléct. Sebastianův oblíbený vtip tkví v otázce: „Kdo je horší policie nebo zloději-loupežníci?“ Policajti vybírají úplatky skoro od všech vozidel, jinak jsou schopni vás na základě nějaký hlouposti nepustit dál. Šli až tak daleko, že vrací drobné nazpět.  
Posted by Picasa


Teď jsme zpátky v Ikeji - lagošské mainland čtvrti. Unaveni po hodinách a hodinách diskuzích o smyslu a účinnosti rozvojové spolupráce. Stává se ze mě rovněž jedna z post-development zástupkyň? Nebylo by lepší zastavit celou rozvojovou spolupráci?

No comments:

Post a Comment