Saturday 31 October 2009

Generátory

Generátory jsou ty prapodivné hlučné boxy, jež se staly hudební kulisou romantických částí dne. Proč o nich ale psát? A věnovat jim prostor? Protože pocházejí většinou z Číny? Ne, proto ne.. protože jsou obrovským fenoménem. Skoro každý má alespoň jeden. Nigérie totiž nevyrábí dostatečné množství energie, které by dokázalo zásobovat celou zem a proto jsou výpadky eletřiny naprosto běžné. V hlavním městě Abuje, jež byla umělě zkonstruována s širokými ulicemi a semafory, právě ty semafory nefungují, protože většinou nejde eletřina. To je takový malý detail, jak by řekl klasik. A místní by dodal vtip – „Slyšel jsem, že NEPA pracovníci jdou do stávky...“ „Jo? A já myslela, že už všichni imigrovali.“ (NEPA je stále používaná zkratka pro dodavatele elekřiny)

Někteří trvdí, že lobby pro generátory je tak silné, že nikdo nemá zájem vylepšit energetickou situaci. Každý dva či tři roky si musíte zakoupit nový a pak toho benzínu, kolik do něj nalijete. No paráda. Více lidí si může vydělat peníze. To, že by elektřina rozhýbala ekonomiku, nikoho nezajímá, to je myšlení až moc do budoucna.

Většina chudých rodin si ale na takovou malou mašinu (cca 1600 kč) i s provozem (záleží, benzín se zítra zdražuje ze 65 naira – 10kc na 100 naira – 15 kc) nevydělá. Proto žijí dle přísunu světla. Například ve tři ráno se probudí a dívají se na film, jelikož přávě od tří do pěti funguje elekřina. Naše čvrť je na tom nicméně lépe, zejména poslední dobou máme elektřinu skoro pořád.
 
Posted by Picasa

No comments:

Post a Comment