Tuesday 20 October 2009

Rychlé myšlenky

Jsem toho naprosto plná. Vyslovila jsem věci, které bych si nikdy nemyslela, že vyslovím. A přeci jsem to udělala. Došlo k tomu včera v podvečer. Diskuze se Sebastianem se opět stočila tímto směrěm. Ke smyslu naší stáže, ke smyslu vysílání mladých lidí za podobnými pracovními zkušenostmi. 
Posted by Picasa
Jsem si skoro jistá, že jsem na to nebyla připravena. Nigérie není poklidná a bezpečná. Nejedná se o zemi podobnou státům v západní Africe, které jsem v poklidu sama projela. Sebastian mi řekl, že po Nigérii by se rozhodně nebál jet zpátky do Evropy po zemi. Po Nigérii je totiž člověk připraven na cokoliv.

Společně jsme se shodli, i s ostatními Evropany, že toto je společnost, kde nemůžete nikomu věřit. Nikomu. Ani lidem kolem vás, které potkáváte denně po tři měsíce. S kterými pracujete. Nevíte, co je to ve skutečnosti za lidi. Vždy se musíte spolehnout jen sami na sebe. Každý tu lže každému a musíte tu očekávat nečekané. I když to zní strašně, tak lži dávají smysl. Musíte si zařídit místo pod sluncem, pokud lidé o vás něco ví, stáváte se zranitelějším. Rychlý nárůst obyvatelstva a zhroucení ekonomiky, která se v sedmdesátých letech přeorientovala na ropu, vedly k vytvoření společnosti, kde každý den je dnem vybojovaným. Početná populace způsobuje, že infrastruktura, školy a nemocnice naprosto nedostačují.

Je to společnost, kde jsou veřejným tajemstvím únosy lidí pro rituální vraždy před volbami. Pro politiky, kteří skrz tuto vraždu věří v zisk síly a výhry v přístích volbách. Nejváženější oběť je běloch, protože o něm se všeobecně traduje, že má extra moc a magickou sílu. Dneska mi kolega s klidem a úsměvem na tváři řekl, že teď se nemáme čeho bát, protože hlavní volby budou až v roce 2011, takže nejhorší období bude za rok touto dobou. Zda by sem měli jet nějací stážisté příští rok, vážně nevím. Nemáme jakoukoliv ochranu a pokud by nás někdo chtěl unést, jsme velmi snadnou obětí. Během minulých voleb všichni cizinci opustili na dva týdny zemi. Nebylo totiž jasné, zda bude situace klidná. Ona nakonec byla, ale kdo to mohl vědět.

Tušila jsem, že naše „práce“ zde bude chaos a skutečně je. Rozhodně bych neřekla, že se potýkáme s kupou práce. Spíše se od nás čeká, že si ji vytvoříme. Jak si ale můžete připravit program, když nerozumíte místním potřebám, kultuře a společnosti jako takové? Během oněch tří měsíců člověk maximálně stihne trošičku načichnout místním tradicím a reáliím. Nemá smysl rozjíždět aktivitu, u které nevíte, zda vůbec někdo někde použije. Nejdůležitější zůstává, pokud vaše činnost dává smysl místním, pak smysl dává. Že nedává vám je maličkost.

Nežije Evropa jen v nějakém naivisticky-idealistickém světě plném morality a snahy pomoci slabším? Nebo se jedná o chytrý manévr skrz takovéto stáže vybudovat pracovní sílu, která bude později schopná pracovat pro evropské firmy v podobných podmínkách? Nebo jde o vychování lidí, kteří budou podporovat evropské podvědomí o problémech těchto zemí a skrz toto se pokusí stabilizovat situaci v těchto zemích za účelem si zajistit vlastní bezpečnost a zabránit například nelegální imigraci? Nebo se skutečně jedná jen o čistě morální závazek? Vrací se ve skutečnosti někdo z podobných stáží s tím, že je plný chutě vyprávět lidem o problémech zemí Jihu způsobených zeměmi Severu? Nebo se spíše vrací s pocitem, že si za určité věci mohou lidé zcela sami? Nejsou ve skutečnosti podobné stáže kontraproduktivní? Sklouznout k tomu, že si za svou situaci mohou místní sami je velmi jednoduché. Stačí pozorovat kolegy v práci, kde sice pobývají třeba celý den, ale nedělají nic. Jelikož jen sedí před rozbitým vypnutým počítačem. Místo toho, aby se ho pokusili opravit a pracovat dál před ním jen tak sedí.

Samozřejmě, co si budeme nalhávat, situace v Nigérii je z části ovlivněná zeměmi Severu. Jedna věc – umělé hranice. Druhá věc – ropa. Pokud bychom nepořebovali ropu, tak by nyní nebyl žádný konflikt v deltě Nigeru a ani by nebyl takový obrovský ekonomický rozdíl ve společnosti. Nigérie by nebyla Nigérií, ale něčím naprosto jiným. Něčím přirozenějším.

Vím, že jsem již vyjmenovala dostatek důvodů, proč by podobné stáže snad ani neměly existovat. Ale to si rozhodně nemyslím. Byť si nejsem zcela jistá s tím, že vše co naše neziskovka dělá, je v pořádku, tak pevně za ní stojím a budu jí vždy hájit. I to málo, čeho dosáhli, je totiž lepší než nic. A i kdyby si nechávali nějaké peníze sami pro sebe, tak pořád pozitivně ovlivňují život několika desítek až stovek lidí.

Globální vzdělávání také podle mne smysl má. Lidé u nás by měli vědět, jak lidé jinde žijí, že jejich život je plný stejných a přece jiných problémů a že celý svět je nepředstavitelně propojený. Že chování jedněch ovlivní život druhých. A že Západní svět chtě nechtě určuje do značné míry směr a životní cestu zemí Jihu.

Každodenní život lidí po celém světě je jím ovlivněn. Velmi jednoduché a zjednodušené příklady. Jen tím, že v našem kulturním okruhu jsou husté a dlouhé vlasy považovány za sexy, si většina Afričanek na sebe navazuje paruky, za které utratí značnou část svého platu. Oblíbená kosmetika jsou bělící krémy. Každý mladík místo toho, aby se snažil zlepšit situaci své vlastní země, sní o životě v Evropě, protože v televizi vidí onen úžasný snový svět, kde rostou peníze na stromech. Jen tím, že jste bílí vám otevírají dveře do drahých obchodů, jen tím, že jste bílí, jste některými bráni za nadlidi.

1 comment:

  1. Hani bohuzel to tak ale je..I me spadla brada kdyz jsem videla tu Afriku jak se prezentuje u nas a pak tady tu skutecnost..A tady nejde mit jednoznacny nazor, proste se to v tobe mele vsechny ty pro a proti a snazim se tem lidem porozumet i kdyz to jde tezko..lzou aby prezili jenze oni lzou i v takovych malickostech jako kolik je jim let nebo dalsich blbostech az prestanes mit jakykoliv zajem se neco dozvedet..muzu sama za sebe rict, ze nigerie me polozila na kolena, a vzala me vsechny vysnene idealy ale na druhou stranu otevrela moznost videt svet jinak vice v realite..maji silene zkreslene predstavy, co se tyka zivota na zapade, u nas se opravdu pracuje a nespi cely den pod stromem ;) doufam, ze uz chapes proc jsme o tebe meli strach kdyz jsme se dozvedeli, ze jedes afriku po zemi..nicmene nejak ty lidi chapu zit ve meste kde je 15 milionu lidi a snazit se prezit vyzaduje silu..my jsme vice tim nasim svetem rozmazleni a proto je tohle preziti pro nas daleko tezsi..mit na vyplatu 30 tisic naira zivit rodinu asi chce odvahu, to uz je pak boj o preziti a silnejsi vyhrava...

    ReplyDelete