Thursday 6 August 2009

Sila zen aneb 4 princezny v Africe a navsteva skutecneho prince

Jak zenske komando prochazime ulickami a prekvapujeme mistni. Chlapy z nas padaj. V Lome berou do klubu a pak zavazeji zpatky, vi, ze nic za to nebude, ale preci to delaj. Teda, mozna doufaj.

Benin, stejne tak Togo, oslnuje vodoo tradici. O nejznamejsi togsske vesnici Togoville, kde byla koncem devatenacteho stoleti podepsana smlouva mezi Nemci a oblasti kolem teto visky, se mluvi jako o baste vodoo. Prekvapive zde byla spatrena Panna Marie prechazejici jezero a Jan Pavel II. v roce 1985 poctil mestecko svou navstevu.

Togoville a vubec Togo na me neudelalo dobry dojem. Ve tri rano se probouzim spacic na karimatce venku pred pokojem a vykrikem desim zlodeje, ktery pred mymi zraky utika do temnoty. S telefonem jedne z Kanadanek a naseho domaciho. Me nastesti nic nevzl, kolik chyb jsem udelala a jake stesti mam si uvedomuju ihned.

Rano neni lepsi. Kazdy nam tvrdi s lahvi palmoveho vina v pod pazi, ze je prezidentem nejake asociace. Otraveny platime za prohlidku vesnice. V muzeu nas vita skutecny princ Togoville a promlouvam k nam svym majestatnym hlasem. Neznale pomeru se pred nim neuklanime a drze se ptame, kdo ze je zac. V knize mesta si vsimam navstevy jedne Cesky pred rokem.

S devcaty nyni bourame klidne vody Cotonou. Benin, muj posledni stat pred Nigerii, si nesmirne uzivam a pomalu se tesim "domu", do LAGOSU.

No comments:

Post a Comment