Saturday 5 September 2009

Trofej

Nervozita a poslední přípravy zaplavují naší lagošskou kancelář Search and Groom. Za pár hodin se mladí fotbalisté vypraví do Milána na Homeless World Cup 2009 (homelessworldcup.org).  
Posted by Picasa

Fotbalový turnaj pro znevýhodněné, kterého se účastní na 50 států. Search and Groom je výhradním výběrčím nigerijské reprezentace. Většina hráčů pochází ze skromných podmínek chudších čtrtí Lagosu a krom trenára a kapitána to bude poprvé, co se chlapci podívají do zahraničí. Nejedná se o turnaj profesionálů, ale spíše o nadšence či polo-profesionály. Uskutečnění turnaje má pod záštitou skotská organizace Homeless world cup sídlící v Edinburghu. Mezi hlavními sponzory nechybí Vodafone, UEFA a NIKE.

 
Posted by Picasa



Smyslem turnaje je unikátní možnost interkulturní výměny mezi 50 týmy z celého světa, velké sportovní setkání a pravděpodobnost začátku profesionální kariéry. Homeless World Cup týmům přes sponzory hradí veškeré náklady.

Podle oficiálních statistik z Cape Town Homeless World Cup 2006 92% hráčů získalo po turnaji novou motivaci do života a 89% si zlepšilo sociální vazby s okolím (viz http://www.homelessworldcup.org/content/impact)

Sport není jen sport - myšlenka stará jako lidstvo samo. Sport přináší disciplínu, pravidelnost, překonávání sám sebe, týmového ducha a samozřejmě ve zdravém tělě-zdravý duch.

„Přivezu ti trofej,“ povídá šetnáctiletý Chuks. „To doufám, jinak se mi nevracej.“ "A pak si mě vezmeš" "To se uvidí, dávej na sebe pozor!" Od založení v roce 2003 si fotbalisté ze Search and Groom zakopali v Austrálii, Dánsku, Jižní Africe a Keni. Zatím nevyhráli. Jen zatím. Držte jim palce se mnou!

Pro zajímavost jedním z účastníků na Homeless World Cup 2009 je i pražská nezisková organizace Sananim zaměřující se na drogově závislé, kterým se naží skrz fotbal nabídnout novou šanci v životě.

1 comment:

  1. cau cau, fandim!!! hele z tebe bude za chvili sportak!!! :-) super!!! SIMCA

    ReplyDelete