Monday 20 July 2009

sezona Spanelu

- "Moc se omlouvam" pokorne sem ze sebe vypravila potom, co sem ze sebe dostala vse, co jsem za poslednich nekolik hodin snedla.
- "Nic se nedeje, Koller je dobry fotbalista a Cecha mam taky rad" odvetil usmevavy doktor ve statni nemocnici.

"Bonjour, ca va?". Ahh jo, pomyslela jsme si, opet me dohnal jeden z mladiku snazicich se nabidnout sluzby jako pruvodce v Dogon country. Jasne jsem mu rekla, ze nemam zajem a ze ted zadneho pruvodce nehladam. Pry ze nechce zadne penize, odkad sem a co jsou me plany.. nase konverzace tedy zacala. Pry ma zajem se alspon neco dozvedet jineho, ze chape, ze to trochu ti nahaneci prehaneji; ale ze ted nemeli pruvodci behem 4 mesicu tepla praci; tak proto jsou tak agresivni. S usmevem jsem prikyvla. Mou naklonost ziskal nicmene zahy. Ptala jsem se odkad je vestina turistu v Mali; "Francouzi a pak za tyden zacina sezona Spanelu". Pobavane jsem odvetila "Ano, sezona Spanelu a mang"

"A ted uz nic nejede?" ptala jsem se ponekud rozpacite ridice. "Nevim, zatim jste tri, minibus ma kapacitu 25, az vas bude tolik, tak se pojede". "A to bude v kolik?" nenechala jsem se odbit; "Nevim, bud ted nebo treba zitra ci pozitri, ale pokud chcete muzete zaplatit zbyvajicich 22 mist a muze se jet hned" Vyjeli jsme druhy den rano, po noci na krizovatce, do minibusu se narvalo 35 lidi. Mym stestim byl prave se konajici trh.

"Jestli ma rozvojova pomoc cenu? Nevim. Rikat lidem, co maji a co nemaji delat, nikam nevede. Opravdu jsme v nich vybudovali efekt natahle ruky." "Mohu tohle nahrat na video?" zeptala jsem se. "Ne, vyhodili by me", odpovedela rozpacite Italka.

"Vy, bili, sem muzete, kdy chcete. Nemate problem s vizi. Kdyz mi chceme k vam, tak asi po pul roce dohadovani se a dodavani ruznych materialu, nam je nedaji. Uvedomte si; ze pokud nekdo od nas jede za praci legalne k vam, tak je to spickovy doktor ci specialista; jaci lide, jezdi od vas k nam?"

- "Kolik ma prumerne zena deti? To nevim, to neni dulezite, my deti pocitame pres muze; muz ma prumerne tak 15 deti."
- "A to s jednou manzelkou?"
- "No asi s dvemi, zalezi na nem a je jedno jestli je krestan, animista nebo muslim. Vsici muhou mit az 4 manzelky"

- "Ceska republika je pod Rakouskem. a mluvi tam podobnym jazykem jako ve Skandinavii." Spustili na me francouzsti studenti. ;)

- "Nejsem moc dobry fotograf" snazila jsem omluvit kvalitu fotografii.
- "Ale jo, ste dobry Japonec"

No comments:

Post a Comment